Negombo en Dambulla - Reisverslag uit Dambulla, Sri Lanka van Stef Wennekes - WaarBenJij.nu Negombo en Dambulla - Reisverslag uit Dambulla, Sri Lanka van Stef Wennekes - WaarBenJij.nu

Negombo en Dambulla

Door: tinynandani

Blijf op de hoogte en volg Stef

06 Mei 2010 | Sri Lanka, Dambulla

Dinsdag 4 mei
's-Morgens na het ontbijt hebben we de bestuurder van een tuktuk voor ons hotel gevraagd of deze de St. Jude straat kent in Negombo. Die straat kende hij wel maar de afstand was 8 km. We wilden op dit adres onze gids van de vorige reis naar Sri Lanka gaan bezoeken. We wisten ook een telefoonnummer en behulpzaam als hij was heeft hij voor ons naar dit adres gebeld om te horen of men thuis was en om te vragen of we welkom waren. Dit ging op een voor ons onverstaanbare manier in het srilankaans maar we waren welkom. De man van de tuktuk moest onderweg toch nog regelmatig vragen waar hij zijn moest maar uiteindelijk stopte hij voor een voor ons niet onbekend huis. Tot onze grote verrassing stond de dochter, Ruwanthi ons al buiten op te wachten. Ze verwelkomde ons op een hartelijke manier en nodigde ons uit om binnen te komen. Wat was zij na 11 jaar opgegroeid naar een volwassen lieve dochter. Ook haar engels was ten opzichte van dat van andere srilankanen enorm goed. Alles was in een keer te verstaan. Binnen was alleen de vrouw van Shirly(onze vroegere gids) aanwezig. Shirly zelf was werken en niet aanwezig. Maar na een uurtje hoorden we ineens een brommer en wie kwam daar aan met een doos gebak en heerlijke sapjes, Shirley. Hij was speciaal voor ons naar huis gekomen. Wat was dit een goede keus om dit vandaag te gaan doen. De mensen waren ontzettend hartelijk. Om drie uur die middag hadden we met onze contactpersoon afgesproken in het hotel en dan kan de tijd heel snel voorbij gaan. Ruwanthi en ik hebben onze e-mailadressen uitgewisseld en we zullen contact houden. Onze contactpersoon kwam in het hotel een half uur te laat maar dat is gebruikelijk in Sri Lanka. Zij had haar zoontje Kyle en haar moeder meegebracht. De rondreis werd verder nog eens wat doorgenomen en dat was het eigenlijk voor deze dag. Verder genieten aan het zwembad.

Woensdag 5 mei
Vandaag om 8.00 uur ontbijten. We hebben het rustig aangedaan en qua tijd gewoon aangepast aan de srilankanen. Afspraak was dat de chauffeur en reisgids om 9.00 uur zouden ophalen maar dat werd 9.30 uur.
Toen waren wij dus ook net klaar met ons ontbijt. Allereerst zijn we vertrokken naar Pinnawella. In Pinnawella is een olifantenweeshuis. Hier hebben we kunnen zien hoe de olifanten een bad namen in de rivier en hoe de jonkies werden gevoerd. Ook was er in het restaurant een prachtig bruidje. Van hier uit zijn we verder gegaan naar ons volgende hotel te weten Thilanka in Dambulla. Bij aankomst hebben we in een heel mooi zwembad gezwommen. Het hotel is in een natuurlijke omgeving aangelegd. Vanuit het zwembad kijk je zo over de rijstvelden en de Mangobomen. Een schitterend hotel.'s-Avonds in het restaurant troffen we nog een ander echtpaar met adoptiedochter van 29 jaar die eveneens haar moeder ging bezoeken. Alles weer heel gezellig met elkaar.

Donderdag 6 mei
Vandaag zijn we eerst naar Habarana geweest. Hier hebben we met zijn allen een rit op een olifant gemaakt. De rit ging niet alleen door een stuk oerwoud maar ook door een watergebied. Onderweg zagen we prachtige waterlelies. De olifantenbegeleider heeft van de nationale bloem” de blauwe lelie” een krans gemaakt die we hebben om gehangen. Van het grote blad van de lelie werd een hoed gemaakt. Daarna zijn we naar een bank gegaan om geld op te nemen. Binnen werd ik opgewacht door een beveiliger met een groot geweer. Hij was vriendelijker dan hij er uitzag. We konden bij deze bank alleen met visa-card geld pinnen. Om met ons gewone bankpasje geld te kunnen pinnen zouden we 30km moeten rijden. De bedoeling was om deze dag Sigiriya te gaan bezoeken. De enorme rots van Sigiriya heeft de vorm van leeuwekaken en rijst met een hoogte van 180 meter op uit de omringende bossen. Sigiriya is in het jaar vierhonderd het fort en de vestiging geweest van Koning Kasyapa. Omdat we dit in het verleden al vaker hadden bezocht en de entree toch gauw € 60 koste hebben we hier maar van afgezien. Wat we wel gedaan hebben is de omgeving van Sigiriya verkennen. Zo kwamen we langs een enorme watertank. Dit is een vroeger handmatig aangelegd meer met een hele grote dam. Vanaf deze dam had je een prachtig uitzicht over het lager gelegen gebied. Vele rijstvelden en oh zo mooi om te zien. Ook hier weer waren heel veel mensen zich aan het wassen. Zoals gezegd zijn we in het verleden wel in Sigiriya geweest maar we wisten toen nog niet dat de naaste omgeving zeker de moeite waard is. Verder gingen we weer terug richting Dambulla. Hier is eenindrukwekkend tempelcomplex met Boeddhabeelden en muurschilderingen die over 5 grotten zijn verdeeld. De rotsschilderingen van de grottempel Dambulla dateren uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Dambulla bevat vijf grotheiligdommen. De tweede grot - Maharajalena - is de grootste en de rijkst versierde. Echter aangekomen bij dit tempelcomplex waren we even vergeten dat de dames schouder bedekte kleding moesten dragen. Dus eerst maar weer even terug naar ons hotel dat vlak in de buurt was. Weer terug bij de ingang van het tempelcomplex bleek het een hele klim te zijn naar boven. Dat vond Tiny niet zo erg. Wat ze wel erg vond waren de vele aapjes die haar aandachtig opnamen. Je zou verwachten dat het binnen in de grot lekker koel zou zijn dat was het echter niet. Nandani werd wederom door diverse mensen aangesproken. Een hiervan was een jong meisje dat graag met haar in het engels wilde corresponderen. Ook werden we nog door een groep personen uitgenodigd in Kataragama waar we ook tijdens onze toer nog komen. Als Nandani straks iedereen wil bezoeken dan komt ze pas over een jaar weer thuis haha. Terug ging het naar ons hotel waar een overheerlijk diner op ons wachtte.

• 06 Mei 2010 - 19:02

Ineke:

In een paar dagen al zoveel beleven!!

een heel goede reis verder en groetjes, ook van Jos

• 08 Mei 2010 - 06:09

Bertie:

Dag Familie,

Leuk om te lezen hoe fijn jullie het hebben.
    De foto´s zijn erg leuk.
    En zo te lezen een actieve vakantie, maar wel mooi en jullie zien nu heel veel.

Nog een fijne tijd in Sri Lanka.

• 08 Mei 2010 - 13:13

Willy:

Groetjes van Carla en Marco en nog een fijne tijd in Sri Lanka. Ook de groetjes van ons natuurlijk.

• 09 Mei 2010 - 17:18

Siely:

mooie foto's nog fijne dagen geniet er van alles goed hier groetjes alwies siely

• 09 Mei 2010 - 17:31

Ans:

En Tiny waar blijft jouw foto waarop je op een olifant zit? (grapje)
    Indrukwekkend wat jullie allemaal zien daar.
    Geniet lekker en we blijven jullie volgen!